فین تک چیست؟
فین تک در واقع نوعی فناوری است که سبب راحتی و سهولت در داد و ستد های اقتصادی شده و در نتیجه سرعت کار را افزایش داده است.
خرید کارتخوان سیار
فین تک چیست؟
فین تک اصطلاحی است که در چند سال اخیر در بسیاری از حوزه ها بسیار شنیده می شود. در واقع نوعی فناوری است که سبب راحتی و سهولت در داد و ستد های اقتصادی شده و در نتیجه سرعت کار را افزایش داده است. ولی در مقابل هر اتفاق تازه ای یک سوال وجود دارد و کاربران میخواهند بدانند آن پدیده چیست و چه کاری انجام می دهد. اگر چه در اغلب مواقع، کاربر بدون اطلاع از ماهیت آن پدیده در حال استفاده از آن می باشد. فین تک نیز مستثنی از این موضوع نیست و ممکن است این سوال برای شما هم پیش بیاید که فین تک چیست و چه کاربردی دارد؟
منظور از فین تک یا فناوری مالی؟
fintech در واقع اصطلاحی است که از آن برای توصیف فناوری مالی استفاده می کنند. هر نوع فناوری در خدمات مالی – از مشاغل گرفته تا مصرف کنندگان را شامل می شود. در حقیقت در اینجا شرکتی توصیف می شود که خدمات مالی را از طریق نرم افزار یا فناوری دیگر ارائه میدهد و از برنامه های پرداخت تلفن همراه گرفته تا رمز ارز را شامل می شود.
هر بیزینسی که از اینترنت، تلفن همراه، فناوری نرم افزار یا خدمات ابری برای انجام یا اتصال به خدمات مالی استفاده کند، در این حوزه قرار می گیرد. اغلب محصولات حوزه، جهت راحتی و سهولت ارتباط اقتصادی مصرف کنندگان طراحی و پیاده سازی شده اند. البته توجه داشته باشید که از این اصطلاح برای فناوری های تجارت به تجارت هم استفاده می شود.
فین تک خیلی هم اصطلاح تازه ای نیست و چند سالی است که با آن آشنایی داریم؛ به عنوان نمونه، دستگاه های خود پرداز بانک اولین فین تک های شناخته شده در بازار هستند. اگر چه فین تک موفق شده در چند سال اخیر راه مجزایی برای خود به وجود آورد و به پیشرفت چشمگیری برسد. در حال حاضر می توان خدمات گسترده ای را از این حوزه دریافت نمایید که از این خدمات می توان به مدیریت حساب ها، سهام تجاری، فاکتورها، پرداخت هزینه ها و مدیریت بیمه اشاره نمود.
به کمک فین تک، شیوه دسترسی مصرف کنندگان به امور مالی هم با تغییراتی مواجه شده و این تغییرات در دو سال گذشته و با وجود شروع بیماری کرونا، سرعت بیشتری به خود گرفته است. جالب است بدانید که بیماری که کرونا سبب شد بیشتر از قبل به دنبال شناخت فین تک باشیم. در حال حاضر حوزه مالی از خیلی شامل تغییرات نمی شود و به همین دلیل، میتوان این فناوری را تهدیدی برای بانک ها و موسسات مالی سنتی در نظر گرفت. طبق تحقیقات انجام شده معمولا افراد از یک تا سه برنامه برای مدیریت امور مالی خود استفاده می کردند، این نشان می دهد که سرمایه گذاری در این حوزه نسبت به قبل در حال افزایش خوبی است.
خرید کارتخوان
دیگر کاربرد های فین تک را بشناسید
یکی از بهترین روش ها برای شناخت فین تک، این است که کاربرد های آن را بدانیم. بسیار زیاد تکرار شده که فین تک حوزهای قابل انعطاف و گسترده است. ولی سوال اینجاست که این گستردگی تا کجا ادامه داشته و چه مواردی را تحت پوشش خود قرار می دهد؟
بستر های سرمایه گذاری گسترده
به کمک فین تک، در حال حاضر پلتفرم هایی ایجاد شده که به کاربر اجازه می دهد از طریق اینترنت مبالغ متنوعی را ارسال یا دریافت کنند، ضمن این که امکان ذخیره کردن پول در این پلتفرم ها نیز وجود دارد. در حال حاضر برای ایحاد یک بیزینس یا کسب و کار نیازی به مراجعه حضوری به یک بانک برای دریافت وام نیست. شما از طریق فین تک می توانید برای پشتیبانی از پروژه، مستقیما به سراغ افراد سرمایه گذار بروید. از نمونه های مشابه ایرانی می توان از «وامیار» و «تسهیلات» و «ایران رنتر» نام برد که در حقیقت پلتفرم فروش اقساطی بدون ضامن هستند. این نمونه ها بسیار کاربردی و مناسبند.
بلاکچین و رمز ارز
رمز ارز و بلاکچین به عنوان مشهور ترین کاربرد های فینتک مطرح هستند. در حال حاضر صرافی های رمز ارز کاربران را برای خرید و فروش ارز هایی مانند بیت کوین به یکدیگر سوق می دهند. علاوه بر این سرویس های بلاکچین با حفظ نمودن داده های اصلی در بلاکچین، سبب کاهش کلاهبرداری می شوند. با این که استفاده از رمز ارز ها و حتی بلاکچین ممکن است بحث برانگیز باشد، ولی به طور حتم در این سال های اخیر نقش خیلی مهمی در دنیای سرمایه گذاری خواهد داشت.
پرداخت های موبایل
پرداخت موابایلی، ساده ترین فین تک برای شناخت شماست که ساده ترین مثال برای فین تک به شمار می رود. این طور که مشخص است تمامی افراد که تلفن هوشمند دارند از نوعی پرداخت تلفن همراه نیز استفاده می کنند. پیدایش فینتک سبب ارائه خدماتی شده که به کاربران اجازه می دهد تا نقل و انتقالات مالی خود را از طریق اینترنت و گوشی موبایل با سهولت انجام دهند. این سرمایه گذاری به قدری وسوسه کننده است که شرکت هایی مانند اپل و علی بابا هم اپلیکیشن های پرداخت خود را به بازار برای فروش ارائه داده اند.
امروزه استارت آپ های متنوعی در زمینه فین تک در دنیا و حتی در ایران آغاز به کار کرده اند؛ ولی این حوزه فقط محدود به استارت آپها نیست و حتی از این فراتر رفته و بنگاه های سنتی تر از جمله بانک ها هم در خدمات خود نوآوری های مدرن و جدیدی ارائه می دهند. البته توجه داشته باشید که فینتک را با خدمات الکترونیک بانک ها یکی در نظر نگیرید. چون فین تک، کاربرد فناوری در زمینه مالی همراه با نوآوری است و صرف استفاده از فناوری فعالیت در این حوزه به شمار نمی آید. با همگانی شدن اینترنت و تکنولوژی های نوین دیجیتال بستری برای ارائه خدمات نوآورانه مالی فراهم شده ولی با این حال فناوری مالی تنها محدود به فناوری اطلاعات و فضای آنلاین نمی باشد و این احتمال وجود دارد که به نحوه خلاقانه دیگری نیز پیاده سازی گردد. به عنوان مثال می توان از تولید اسکناس پلیمری نام برد که از قابلیت شست و شو برخوردار است و به عنوان یک فعالیت در حوزه فناوری مالی به شمار می رود.
در ایران هم نرم افزار هایی از قبیل زرین پال، آپ، فون پی، مای ایرانسل، پی پینگ، با همتا، ارمغان، مهربانانه، گندم، جیرینگپی، ریالو و مانییار وجود دارد که نمونه های موفق فین تک هستند