واریزی به کارت های بانکی بیشتر از این مبلغ، مشمول مالیات میشود؟
یکی از روشهای انتقال پول بین عامه مردم، روش کارت به کارت است.( اگر می خواهی خرید کارتخوان سیار را انجام بدهی، می توانی آنلاین بخری!) همان طور که میدانید در روش کارت به کارت برای فرد واریز کننده، در خصوص حجم مبلغ واریزی در طی روز، محدودیتهایی وجود دارد که با نام سقف انتقال شناخته میشود. در گذشته در روش کارت به کارت هیچ گونه مالیاتی برای فرد واریز کننده و دریافت کننده در نظر گرفته نمیشد. حال طبق قانون بودجه سال 1403، قرار است که از افرادی که تعداد و حجم تراکنشهای واریزی به حساب بانکی آنها از طریق روش انتقال کارت به کارت بیشتر از حد معینی باشد، مالیات دریافت شود. در این مقاله از دامون پوز قصد داریم که به صورت دقیق و کامل به این موضوع پرداخته و زوایای مختلف آن را برای شما روشن نمائیم.
کارت به کارت چیست؟
انتقال وجه از طریق کارت به کارت، به معنی انتقال وجه بین حسابهای بانکی و اعتباری با استفاده از کارتهای بانکی است. برای انتقال وجه از این طریق به اطلاعاتی همچون شماره کارت مبدا، تاریخ اعتبار کارت، CVV2، رمز دوم ثابت یا پویای کارت مبدا و همچنین شماره کارت مقصد نیاز است. در این روش دیگر نیازی به مراجعه حضوری به شعب مختلف بانکی برای انتقال وجه به حسابهای دیگر وجود ندارد. افراد میتوانند با استفاده از ابزار و روشهایی مثل دستگاههای عابر بانک (ATM)، همراه بانکها و اپلیکیشنهای حوزه پرداخت الکترونیک با استفاده از این روش، به راحتی و در کسری از ثانیه انتقال وجه به حسابهای بانکی دیگر را انجام دهند.
قانون مالیات بر تراکنشهای حاصل از کارت به کارت
در ماههای گذشته، بند (ج) تبصره 6 لایحه بودجه سال 1403 در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید. طبق این بند دارندگان حسابهای غیر تجاری نیز ملزم به پرداخت مالیات میشوند. پس از آن که این بند در لایحه بودجه 1403 تصویب شد، شاهد مطرح شدن شایعات مختلف و متعددی در شبکه های اجتماعی بودیم. این شایعات باعث شدند مردم به این امر فکر کنند که تحت هر شرایطی حسابهای شخصی مردم نیز شامل مالیات میشوند.
طبق بند (ج) تبصره 6 لایحه بودجه سال 1403، اگر جمع دفعات و مبالغ واریزی به حساب غیر تجاری هر فرد حقیقی در هر ماه از حد مشخص و معینی بیشتر باشد، صاحب حساب باید با ارائه اسناد و مدارک معتبر غیر درآمدی بودن تراکنشها را اثبات کند. توجه داشته باشید که سقف جمع دفعات و مبالغ واریزی به حساب غیر تجاری هر فرد حقیقی در هر ماه توسط شورای پول و اعتبار تا پایان اردیبهشت ماه 1403 تعیین خواهد شد. باید بدانید که حساب غیر تجاری به این معنا است که حساب مذکور در سازمان امور مالیاتی کشور به عنوان حساب مرتبط با فعالیت تجاری و اقتصادی فرد مودی ثبت نشده باشد.
طبق آن چه که آقای جلال رشیدی کوچی بیان کرده است، قرار نیست همه حسابهای شخصی مشمول مالیات شوند. وی همچنین افزود که این موضوع در سالهای قبل نیز به تصویب رسیده و اتفاقی نیست که برای اولین بار رخ داده باشد. همچنین قرار است مالیات از حسابهای غیرتجاری که دارای تعداد و حجم واریزی مشکوک و بالاتر از سقف تعیین شده هستند دریافت شود.
مالیات بر واریزیها از طریق کارت به کارت
مهدی موحدی بک نظر، سخنگوی سازمان امور مالیاتی کشور، در رابطه با بند (ج) تبصره 6 لایحه بودجه سال 1403 در یک برنامه تلویزیونی تائید کرد که مصوبه جدیدی که اخیرا در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسیده، شامل همه مردم نمیشود. وی افزود که این مصوبه بیشتر بر روی تعداد واریزیها به حسابهای غیر تجاری افراد تمرکز دارد و دریافت و پرداختهای روزانه مردم از طریق کارت به کارت شامل این بند نخواهد شد. سخنگوی سازمان امور مالیاتی کشور، هدف این مصوبه را شناسایی و جلوگیری از فرار مالیاتی بیان کرده و متذکر شد: افرادی با حسابهای شخصی خود، خانواده و نزدیکان خود که اطلاعات آنها در سازمان امور مالیاتی کشور ثبت نشده اقدام به فعالیت تجاری و فرار مالیاتی میکنند.
شرایط مالیات بر واریزیها از طریق کارت به کارت
طبق آن چه که شاکررضا مریدی، مدیر کل سازمان امور مالیاتی استان خراسان رضوی بیان کرده، برخلاف ادعاها و شایعاتی که در فضا مجازی پخش شده، هر کس که درآمدش نسبت به سال قبل بیشتر شده باشد، لزوما مجبور به پرداخت مالیات نیست. وی افزود که طبق این مصوبه همانند سالهای گذشته، شورای پول و اعتبار میبایست تا پایان اردیبهشت ماه 1403، سقف مجموع تعداد و تراکنشهای افراد از طریق کارت به کارت را مشخص کند. در سال گذشته در صورتی که هر حساب غیر تجاری 100 و بیش از 100 تراکنش درآمدی داشته باشد و مجموع حجم این تراکنشها بیشتر از 35 میلیون تومان باشد، مشمول این مصوبه میشود. حال بایست منتظر ماند و دید که این تعداد و حجم تراکنشها دست خوش تغییرات خواهند شد یا خیر؟
جالب است بدانید برای آن که یک حساب غیرتجاری شامل این قانون مالیاتی شود بایستی هر دو شرط تعداد و حجم تراکنشها به صورت همزمان برقرار باشد. به زبانی دیگر، تنها زمانی یک فرد ملزم به پرداخت مالیات بر حساب غیرتجاری خود میشود که هم تعداد تراکنشهای درآمدی آن حساب بیشتر از 100 در ماه تراکنش باشد و هم مجموع حجم این تراکنشها بیشتر از 35 میلیون تومان در ماه باشد. در صورتی که یکی از این دو شرط برقرار نباشد، صاحب حساب، مالیاتی پرداخت نخواهد نمود. برای مثال اگر یک حساب دارای 95 تراکنش و مجموع تراکنشها بیشتر از 35 میلیون تومان باشد، مشمول این قانون نخواهد شد. همچنین در صورتی که یک حساب غیرتجاری بیش از 100 تراکنش باشد اما مجموع حجم آنها کمتر از 35 میلیون تومان ( حتی 34 میلیون 999 هزار تومان) باشد نیز ملزم به پرداخت مالیات نخواهد بود.
سوالات متداول
1. حداکثر تعداد تراکنش در ماه برای معافیت از مالیات حسابهای غیرتجاری چند تراکنش است؟
تا قبل از اردیبهشت ماه 1403، تا 99 تراکنش درماه باعث نمیشود که یک حساب غیرتجاری مشمول مالیت شود.
2. حداکثر حجم تراکنشها در ماه برای معافیت از مالیات حسابهای غیرتجاری چند میلیون تومان است؟
این مبلغ بایستی کمتر از 35 میلیون تومان باشد.
3. باید هر دو شرط حجم و تعداد تراکنش به صورت همزمان برای لزوم پرداخت مالیات برقرار باشد؟
بله، در صورتی که هر کدام یک از دو شرط بر قرار نباشد، صاحب حساب ملزم به پرداخت مالیات نمیباشد.